Text från Värnamo nyheter: 

Efter 70år säljs familjeföretaget i Burseryd | ”Bra tid att sälja nu”

Företaget har funnits inom familjen Josefssons ägor i över ett halvt decennium. För att ge företaget chans att utvecklas säljer Anders Josefsson nu familjeföretaget.

År 1949 startades Lida Timber AB i Burseryd av bland andra Carl Josefsson. 46 år senare tog hans sonson Anders Josefsson över som vd för företaget efter att Carls son Kjell varit vd emellan. Företaget som inriktar sig på vidareförsäljning av trävaror har alltså varit ägt inom familjen i snart 70 år. Nu är det dock slut med det. Från och med 1 september i år är lida Timber AB inte längre familjeägt. Detta efter att Anders Josefsson sålt företaget till Optimera Svenska AB.
– Jag tycker att det är en bra tid att sälja nu. Jag är ju själv tredje generationen och har jobbat här i 41 år. Nu känner jag att jag börjar bli till åren och för att företaget skall utvecklas så känner jag att någon annan får ta över. Jag bryr mig dock om personalen och om orten så jag har varit mån om att detta ska bli bra. Vi har haft flera samarbeten med Optimera tidigare så jag vet att det är en bra ägare som kommer in, säger Anders Josefsson själv om försäljningen.

Ska vidareutveckla
Lida Timber har för tillfället 20 anställda och trots att de kanske är oroliga just nu så tror Anders att personalen kommer att tycka att det är bra när det hela lägger sig. Han menar också att Optimera inte har någon avsikt att flytta på verksamheten.
– Optimera ser möjligheten att komma in och vidareutveckla verksamheten där den är nu. De var väldigt frågvisa kring möjligheten att bygga ut och dylikt när de var här första gången så de ser positivt på framtiden för företaget i Burseryd. För personalens del är det väldigt nytt men jag tror att de kommer tycka att det är bra när det hela har sjunkit in.

”Känns bra”
Efter 70 år inom familjen säljs alltså Lida Timber men trots det så känner inte Anders något vemod över att sälja familjeföretaget.
– Redan innan min pappa dog 2015 så sa jag till honom att jag inte trodde att företaget skulle bli kvar i familjen på grund av allt jobb det krävs. Då sa han att den dagen som jag hittar en lämplig köpare så skulle jag sälja och gå vidare. Det tycker jag att jag har gjort nu så det känns bra för mig.
Från och med 1 september tar Optimera över som ägare men Anders blir ändå kvar som verksamhetschef.

Skribent
Fredrik Sandquist
fredrik.sandquist@jonkopingsposten.se